TÁMOGASD TE IS AZ OKOS DOBOZT!
Tízszer annyian használjátok az Okos Dobozt, mióta otthon tanul mindenki.

A portálon 13 000 a kerettantervhez kapcsoló, tehetséggondozó grafikus digitális feladat és a pedagógusok munkáját támogató Tanári Módszertani kézikönyv érhető el ingyenesen.

Az Okos Dobozt az általános iskolások 25 százaléka, mintegy 200 000 gyerek és 20 000 tanár használja rendszeresen. A napi látogatóink száma március 16. óta meghaladta a 100 000 főt, számuk folyamatosan emelkedik.

Ennek nagyon örülünk, ám a régi informatikai rendszerünk nem bírja ezt a nagy terhelést. Ahhoz, hogy magasabb sebességre kapcsolhassunk, számítástechnikai kapacitásbővítésre van szükség, Ezért az üzemeltetésünket támogató alapítvány pénzadományokat vár. Támogatásoddal hozzájárulsz az Okos Doboz működési költségeihez és segíthetsz abban, hogy az oldal gyorsabb legyen.

A minimum 100 000 forintot adományozó cégek támogatóként jelenhetnek meg az Okos Doboz oldalán.

Támogatás banki átutalással:
Számlatulajdonos: Okos Doboz Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány

Számlaszám: 10700440-27737408-51100005

Közlemény: Okos Doboz adomány Köszönjük, hogy segítesz!

Fitt Család: fitten a neten, a suliban és otthon
Az Egyszervolt Alapítvány 2012. február 7-én útjára indította az egészségmegőrzést zászlajára tűző Fitt család egészségklub programsorozatot, ami az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426A projekt keretében.

A 2012. őszéig tartó akció során a lelki és testi egészség öt témakörét körüljárva iskolai klubfoglalkozásokat és egész napos egészségfesztiválokat szervez és egy internetes oldalt üzemeltet az Egyszervolt Alapítvány, és az általa felkért szakértői team.

A Fitt Család egészségklub program célja, hogy az egészséget meghatározó legfontosabb tényezőkről – az egészséges táplálkozásról, a testmozgásról, a lelki harmóniáról, egészséges testi kapcsolatokról a lehető legszélesebb elméleti és gyakorlati ismereteket juttassa el gyerekekhez és szüleikhez.

A testi és lelki egészség e fontos témaköreit neves és tapasztalt szakértők járják körül. Rendszeresen publikálnak újabb cikkeket az alapvető tudnivalókról, fontos élethelyzetekről a www.fittcsalad.hu honlapon, melynek tartalma folyamatosan bővül készségfejlesztő, edukatív játékokkal, kvízekkel, tesztekkel.

A Fitt Család szakértői
Családi élet - Gáspár Sarolta, nevelési tanácsadó, a Magyar Rádió egykori Apró-cseprő c. műsorának gazdája
Mozgás - Gergely István, vízilabdázó olimpiai bajnok
Lelki egészség; Társas kapcsolatok - Héjja Edit, pszichopedagógus, gyógypedagógus
Egészséges táplálkozás - Tóth Bernadett dietetikus

Klubdélutánok a suliban
A Fitt Család egészségklub gyakorlati foglalkozásait Budapest XII. kerületének hét általános iskolájában tartják szakértőink. Az összesen 35 „klubdélutánon” 3. és 4. osztályos gyerekek vesznek részt.

Projektadatok
Neve: Fittcsalád-Egészségfejlesztés gyerekeknek, fiataloknak és szüleiknek
A projekt Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.
Pályázati azonosító: TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426A
Támogatás összege: 9 999 179 Ft

Egyszervolt Stúdió kicsiknek a valóságban és a virtuális térben
A magyar gyermekkultúra ápolásával kiemelten foglalkozó Alapítványunk 2011. április 1-jén kezdte meg tizenkét hónapig tartó négy általános iskolában és két óvodában zajló tehetséggondozó programját, az „Egyszervolt ovis-sulis szakkörök”-et, amelyet az Európai Unió és a Magyar Állam által finanszírozott TÁMOP-3.2.11/10-01/KMR2010-0046 projekt keretében valósított meg.

A nemrég záruló program során intézményenként 10-12 gyerek részvételével, egy-egy dráma és kézműves szakkör alakult, ahol a 36 szakköri alkalom alatt számtalan alkotás, gyerekmunka született Az Alapítvány által felkért szakemberek szakmai hozzáértésükkel még hangsúlyosabbá tették a gyerekművek kreatív vonásait. Számtalan, a tematikában szereplő népmese, kortárs gyerekvers készült el a gyerekek színészi és vizuális interpretációjában, és a szakemberek által megfilmesített változatban.

Az alkotásokat az intézmények helyben állították ki, illetve a projektzáró rendezvényén került bemutatásra.

A kiemelkedőbb produkciók ennél jóval tágabb közönséghez jutnak el: az ovis-sulis szakkörök művészneve az Egyszervolt Stúdió.

Ezen emblémával ellátott kis munkák – a különböző technikákkal készült rajzok és drámajátékok sajátos mixe, a programfolyam gyöngyszemei, publikálásának színhelye Magyarország leglátogatottabb gyerekoldala, az egyszervolt.hu animációs rovata.

Az alkotóműhely tagjainak munkái pedig a weboldal Műhely rovatát gyarapítják.

Együttműködő intézmények
Kinderklub Óvoda, Budapest, XII. kerület
Városmajor utcai Óvoda, Budapest, XII. kerület
Deák-Diák Iskola, Budapest, VIII.kerület
Kincskereső Iskola, Budapest, XI.kerület
Fillér utcai Iskola, Budapest, II.kerület
Széchenyi István Iskola, Budakeszi

Neve: Egyszervolt ovis-sulis szakkörök
A projekt Európai Unió támogatásával , az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.
Pályázati azonosító: TÁMOP-3.2.11/10-01/KMR2010-0046
Támogatás összege: 34 891 230 Ft

Zöldi Ákos és a Földvigyázók
Az Alapítvány játékos ismeretterjesztő akciót indított általános iskolások és iskoláik részére a környezeti nevelés és tudatformálás céljával. A Zöldi Ákos és a földvigyázók program 2011. február 15-től november 26-ig tartó online játéksorozatból valamint regionális rendezvényekből áll. A projekt szakmai partnere a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

Zöld a cél
A Zöldi Ákos és a Földvigyázók akció arra törekszik, hogy a szórakoztatva oktatás-tanítás (edutainment) módszerével kiegészítse, a gyakorlatba is átültesse az iskolai környezetismereti tudásanyagot. A játéksorozat egyrészt természetismereteket, másrészt környezetvédelmi tudást ad át, célja, hogy a diák a játék kedvéért, saját kíváncsiságának kielégítése érdekében sajátítsa el az ismereteket, s hogy ennek nyomán gondolkodásmódja, viselkedése minél inkább a fenntarthatóság felé közelítsen.

A játék
A gyerekek, az iskolák, s a régiók közötti online verseny tizenhárom héten át - március 1-től május 26-ig tart. A játékosok egy „ifjúsági regény” díszleteibe, és eseményei közé csöppenek, s annak részeseivé válnak. A történet főhősei, Zöldi Ákos, és barátai Recikli Cili és Leveli Béla - egy ódon, elavult házat örökölnek, amit a játék során környezetbaráttá kell tenniük. A játékosok minden héten újabb feladatot kapnak - teszt, gyakorlati feladat, számítógépes mini-játék -, előrehaladásukat „ökolábnyom mérő” mutatja. A feladatok témái szorosan kapcsolódnak az idevonatkozó általános iskolai tananyaghoz, s minden feladathoz tartozik egy „Súgó”, mely fontos ismereteket tartalmaz. Az online játékban a diákok és az iskolák régiónként is versengenek.

Projektadatok
A Zöldi Ákos és a Földvigyázók on-line játék a „Ökolábnyom program a környezettudatos életmódra nevelésért az Egyszervolt-portálon” projekt keretein belül valósult meg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Regionális Fejlesztései Alap társfinanszírozásával valósult meg.
A projekt az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány szervezésében a Magyar Környezeti Nevelők Egyesületének szakmai támogatásával és együttműködésével valósult meg.
Pályázati azonosító: KEOP 6.1.0/B/09-2010-0040
Az Európai Unió és Magyar állam által nyújtott támogatás összege: 37 393 781 Ft