Fitt Család: fitten a neten, a suliban és otthon
Az Egyszervolt Alapítvány 2012. február 7-én útjára indította az egészségmegőrzést zászlajára tűző Fitt család egészségklub programsorozatot, ami az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426A projekt keretében.

A 2012. őszéig tartó akció során a lelki és testi egészség öt témakörét körüljárva iskolai klubfoglalkozásokat és egész napos egészségfesztiválokat szervez és egy internetes oldalt üzemeltet az Egyszervolt Alapítvány, és az általa felkért szakértői team.

A Fitt Család egészségklub program célja, hogy az egészséget meghatározó legfontosabb tényezőkről – az egészséges táplálkozásról, a testmozgásról, a lelki harmóniáról, egészséges testi kapcsolatokról a lehető legszélesebb elméleti és gyakorlati ismereteket juttassa el gyerekekhez és szüleikhez.

A testi és lelki egészség e fontos témaköreit neves és tapasztalt szakértők járják körül. Rendszeresen publikálnak újabb cikkeket az alapvető tudnivalókról, fontos élethelyzetekről a www.fittcsalad.hu honlapon, melynek tartalma folyamatosan bővül készségfejlesztő, edukatív játékokkal, kvízekkel, tesztekkel.

A Fitt Család szakértői
Családi élet - Gáspár Sarolta, nevelési tanácsadó, a Magyar Rádió egykori Apró-cseprő c. műsorának gazdája
Mozgás - Gergely István, vízilabdázó olimpiai bajnok
Lelki egészség; Társas kapcsolatok - Héjja Edit, pszichopedagógus, gyógypedagógus
Egészséges táplálkozás - Tóth Bernadett dietetikus

Klubdélutánok a suliban
A Fitt Család egészségklub gyakorlati foglalkozásait Budapest XII. kerületének hét általános iskolájában tartják szakértőink. Az összesen 35 „klubdélutánon” 3. és 4. osztályos gyerekek vesznek részt.

Projektadatok
Neve: Fittcsalád-Egészségfejlesztés gyerekeknek, fiataloknak és szüleiknek
A projekt Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.
Pályázati azonosító: TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426A
Támogatás összege: 9 999 179 Ft

Egyszervolt Stúdió kicsiknek a valóságban és a virtuális térben
A magyar gyermekkultúra ápolásával kiemelten foglalkozó Alapítványunk 2011. április 1-jén kezdte meg tizenkét hónapig tartó négy általános iskolában és két óvodában zajló tehetséggondozó programját, az „Egyszervolt ovis-sulis szakkörök”-et, amelyet az Európai Unió és a Magyar Állam által finanszírozott TÁMOP-3.2.11/10-01/KMR2010-0046 projekt keretében valósított meg.

A nemrég záruló program során intézményenként 10-12 gyerek részvételével, egy-egy dráma és kézműves szakkör alakult, ahol a 36 szakköri alkalom alatt számtalan alkotás, gyerekmunka született Az Alapítvány által felkért szakemberek szakmai hozzáértésükkel még hangsúlyosabbá tették a gyerekművek kreatív vonásait. Számtalan, a tematikában szereplő népmese, kortárs gyerekvers készült el a gyerekek színészi és vizuális interpretációjában, és a szakemberek által megfilmesített változatban.

Az alkotásokat az intézmények helyben állították ki, illetve a projektzáró rendezvényén került bemutatásra.

A kiemelkedőbb produkciók ennél jóval tágabb közönséghez jutnak el: az ovis-sulis szakkörök művészneve az Egyszervolt Stúdió.

Ezen emblémával ellátott kis munkák – a különböző technikákkal készült rajzok és drámajátékok sajátos mixe, a programfolyam gyöngyszemei, publikálásának színhelye Magyarország leglátogatottabb gyerekoldala, az egyszervolt.hu animációs rovata.

Az alkotóműhely tagjainak munkái pedig a weboldal Műhely rovatát gyarapítják.

Együttműködő intézmények
Kinderklub Óvoda, Budapest, XII. kerület
Városmajor utcai Óvoda, Budapest, XII. kerület
Deák-Diák Iskola, Budapest, VIII.kerület
Kincskereső Iskola, Budapest, XI.kerület
Fillér utcai Iskola, Budapest, II.kerület
Széchenyi István Iskola, Budakeszi

Neve: Egyszervolt ovis-sulis szakkörök
A projekt Európai Unió támogatásával , az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.
Pályázati azonosító: TÁMOP-3.2.11/10-01/KMR2010-0046
Támogatás összege: 34 891 230 Ft

Zöldi Ákos és a Földvigyázók
Az Alapítvány játékos ismeretterjesztő akciót indított általános iskolások és iskoláik részére a környezeti nevelés és tudatformálás céljával. A Zöldi Ákos és a földvigyázók program 2011. február 15-től november 26-ig tartó online játéksorozatból valamint regionális rendezvényekből áll. A projekt szakmai partnere a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

Zöld a cél
A Zöldi Ákos és a Földvigyázók akció arra törekszik, hogy a szórakoztatva oktatás-tanítás (edutainment) módszerével kiegészítse, a gyakorlatba is átültesse az iskolai környezetismereti tudásanyagot. A játéksorozat egyrészt természetismereteket, másrészt környezetvédelmi tudást ad át, célja, hogy a diák a játék kedvéért, saját kíváncsiságának kielégítése érdekében sajátítsa el az ismereteket, s hogy ennek nyomán gondolkodásmódja, viselkedése minél inkább a fenntarthatóság felé közelítsen.

A játék
A gyerekek, az iskolák, s a régiók közötti online verseny tizenhárom héten át - március 1-től május 26-ig tart. A játékosok egy „ifjúsági regény” díszleteibe, és eseményei közé csöppenek, s annak részeseivé válnak. A történet főhősei, Zöldi Ákos, és barátai Recikli Cili és Leveli Béla - egy ódon, elavult házat örökölnek, amit a játék során környezetbaráttá kell tenniük. A játékosok minden héten újabb feladatot kapnak - teszt, gyakorlati feladat, számítógépes mini-játék -, előrehaladásukat „ökolábnyom mérő” mutatja. A feladatok témái szorosan kapcsolódnak az idevonatkozó általános iskolai tananyaghoz, s minden feladathoz tartozik egy „Súgó”, mely fontos ismereteket tartalmaz. Az online játékban a diákok és az iskolák régiónként is versengenek.

Projektadatok
A Zöldi Ákos és a Földvigyázók on-line játék a „Ökolábnyom program a környezettudatos életmódra nevelésért az Egyszervolt-portálon” projekt keretein belül valósult meg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Regionális Fejlesztései Alap társfinanszírozásával valósult meg.
A projekt az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány szervezésében a Magyar Környezeti Nevelők Egyesületének szakmai támogatásával és együttműködésével valósult meg.
Pályázati azonosító: KEOP 6.1.0/B/09-2010-0040
Az Európai Unió és Magyar állam által nyújtott támogatás összege: 37 393 781 Ft